Vernetztes Denken: Negative ökologische Folgen durch geänderte Essgewohnheiten
16. Jul 2007, 2:23 PM (Frank Hunck) ♥ One World, Weblinks · Translation:
In mehreren chinesischen Provinzen ist es zu einer Massenvermehrung von Nagern gekommen. Grund: Gewandelte Essgewohnheiten. In den vergangenen Jahren wurden vermehrt Schlangen gefangen und verzehrt; ausserdem wurden weitere natürliche Fressfeinde von Feldmäusen aus medizinischen Gründen erlegt: Eulen gelten in der Volksmedizin Chinas als Heilmittel gegen Kopfweh:
»According to analysis, the reason for the mice disaster in Dongting lies in the influence of recent years that Cantonese cuisine has had in Hunan, bringing “a taste for snake†into popularity, with massive numbers of snakes having been turned into tasty treats, and the other natural predator of mice, owls, killed as a result of the folk medicine belief in their ability to cure headaches. The field mice, lacking natural predators, have flourished in numbers and are running amok destroying nature.«
Quelle: GVO – China: Rodent population problem
Der Mäuse- und Rattenpest soll nun mit harter Chemie zu Leibe gerückt werden – Auswirkungen auf die verbliebenen Fressfeinde nicht ausgeschlossen…
Der chinesische Blogger ›The Demon of Justice‹ versucht, das Problem bei der Wurzel zu packen. Er ruft seine Landsleute dazu auf, nicht die letzten Exemplare der Wildtiere zu verspeisen, nur weil sie gut schmnecken oder es gerade in ist, sie zu essen. Er erinnert daran, dass man diese Arten auch züchten könnte, weil die Jagd von wildlebenden Tieren zu unabsehbaren ökologischen Folgen führen wird:
But why bother? Humans! If we just ate less we wouldn’t be in this situation! I can’t figure it out either, how so many people can like wild game; the flavor can’t be that great, can it? People live well now, they have enough to eat, so what’s wrong with fish and common meats? It’s not like we can’t eat them. Having to head into the ocean to catch dolphins, going up to heaven to pluck the birds from the sky, isn’t enough? A lot of people say wild game is tastier than domestic, but I don’t see that as completely true. Suppose humans had historically raised swans and geese, not chickens and ducks, I think now most people would be scrambling to eat the latter, right? Some people say they just want to try something new, well okay, now that you’ve tried it, is it really necessary to eat them into extinction? If you insist that this flavor is the most delicious under heaven, why not cultivate it yourself? This way you won’t be eating them into extinction. We know that before you cut down a tree you must plant a new one, so why don’t we get it that what we eat needs to be sustained too?
Doc Sarah Schons schrieb:
Nu, Chinesen sind kreativ: Händler liefern Ratten an Restaurants.
Der Mensch ist, was er isst…
Mit den Ökosystemen halten wir´s aber in Europa auch nicht wirklich besser,gelle?!
Geschrieben am 22. 07. 07 um 8:49 pm | Permalink |
Frank Hunck schrieb:
Ganz und gar nicht, und – wir sind in der Artenvernichtung schon um einiges weiter…
Obendrauf kommt nun die Verschiebung der Generationszyklen durch die Erderwärmung…
Geschrieben am 23. 07. 07 um 11:20 am | Permalink |